Til helgekosen – Flatbrødtapas fra Rørosbaker`n 4. oktober 2016 – Posted in: Oppskrifter – Tags: , , , , , , , , , , ,

Rørosbaker’n produserer et utvalg kvalitetsprodukter med utgangspunkt i gamle, tradisjonelle oppskrifter som ble brukt i Røros-traktene for over 100 år siden. De bruker utsøkte, norske råvarer og kombinerer gammelt håndverk med nye produksjonsmetoder. Røros Flatbrød er bakt etter gammel oppskrift. Det er takkestekt, grovt og sprøtt og egner seg spesielt godt som tilbehør til en rekke retter.

Tapasbrødet

Tapas har sin opprinnelse i Spania og består av flere småretter eller fingermat som vi også kaller det. Det bugner ofte av oliven, skinke, oster, forseggjorte småretter og godt brød som focciaca eller hvetelefser. Hvorfor ikke prøve den norske versjonen til i stedet for? Flatbrød har lange tradisjoner i Norge og er mye brukt til blant annet sodd, som tilbehør til kjøttretter og som brødsoll. Hvorfor ikke bruke det til tapas?

Flatbrød med eggesalat, spikkjipøsje og sylta rødløk

Oppskrift på Eggesalat (4 porsjoner):

  • 4 hardkokte egg fra Galåvolden Gård
  • 2 ss Rørosrømme
  • 2 ss Røros Majones
  • 2 ts sennep
  • 1,5 stk finhakket vårløk
  • 1 ss finhakket gressløk
  • 1 ss finhakket sylteagurk
  • salt og pepper

Kok egg i 10 minutter, avkjøl dem i kaldt vann og skrell dem.
Bland rømme, majones, sennep, vårløk, gressløk og sylteagurk. Smak til med salt og pepper.
Grovhakk eggene og vend dem inn i dressingen.

Oppskrift på sylta rødløk:

  • 1 rødløk i skiver
  • 2 ss eplesider eddik
  • 0,5 dl sukker
  • 1 dl vann

Kok sammen eddik, sukker og vann. tilsett løken og la det hele trekke i ca 10 min.

Røros Majones
Røros Majones
Egg fra Galåvolden Gård
Egg fra Galåvolden Gård

Flatbrød med Rørosrømme og rakfisk

Tradisjonen med rakfisk har røtter helt tilbake til middelalderen, og navnet ”rakfisk” kan spores tilbake til så tidlige som 1348. Opprinnelig var rakingen en nyttig og nødvendig måte å preservere fisken på. Mange synes rakfisk lukter småskummelt, men ikke la deg lure. Rakfisk er som en god ost – de lukter kraftigere enn de smaker.

Oppskrift:

  • Rakfisk
  • Rørossmør
  • Rørosrømme
  • Løk
  • Sylta rødbeter

Rens og skjær rakfisk i tynne skiver. Smør flatbrødet med smør og dander rakfisk, løk og rødbeter. Avslutt med en god klatt rømme.

Økologisk Røros smør
Økologisk Røros smør
Økologisk Røros Rømme fra Rørosmeieriet
Økologisk Røros Rømme fra Rørosmeieriet

Flatbrød med spekeskinke, potetsalat og jordskokk-chips

Oppskrift potetsalat:

  • 350 g mandelpotet
  • 0,5 stk rødløk
  • 1,5 ts sennep
  • 2 ss hvitvinseddik
  • 0,5 dl olivenolje
  • 2 ss estragon
  • salt og pepper

Kok potet, skrell og skjær i skiver.
Finhakk rødløk.
Rør sammen dijonsennep og hvitvinseddik i en bolle, og pisk inn olivenolje, litt om gangen.
Smak til med salt og pepper.
Ha potet og rødløk i dressingen og rør godt sammen.
Rør inn hakket estragon, og smak til med salt og pepper.
Potetsalaten holder seg i kjøleskap i 1-2 dager.

Oppskrift jordskokk-chips:

  • 1 jordskokk
  • 1 klype salt
  • 2 dl nøytral olje

Jordskokken høvles i tynne flak og saltes lett. Skylles så i kaldt vann i 2 min, tørkes godt og friteres i olje til de er gylne og sprø. Dryppes av på et klede.

Lekk potetsalat nederst på flatbrødet, så ei god spekeskinke, før du pynter med jordskokk-chips.

Mandelpotet fra Auma Mandel
Mandelpotet fra Auma Mandel