Rørosmat til finalen i en av Norges største og viktigste lokalmatpriser 22. juni 2017 – Posted in: Nyheter – Tags: , , , , , , ,

Av de 450 lokalmatprodusentene MENY samarbeider med, er nå 10 kandidater plukket ut som finalister til årets Matskattstipend 2017. Blant dem er Rørosmat fra Sør-Trøndelag. Vinneren, som offentliggjøres 22. september, mottar 500 000 kroner.

 

Slik forklarer Espen Schöning Lie, kokk og leder av MENY-lauget, utvelgelsen av Rørosmat

Vi brenner for lokalmat og er hele tiden på jakt etter nye matskatter til glede for våre kunder. Rørosmat består av noen av landets mest spennende produsenter av lokalmat samlet under en og samme paraply, og må være Norges svar på Toscana. Produktene – som spenner fra kjøtt, meieri, ost, poteter, egg, bakevarer, bær, sopp, urter m.m. – har høy kvalitet, sterk lokal identitet og tar opp i seg lokale mattradisjoner. Våre kunder elsker produktene fra Rørosmat. Alt dette gjør Rørosmat til en soleklar finalekandidat. De 10 nominerte tilhører det absolutte toppsjiktet av norske lokalmatprodusenter, sier Espen Schöning Lie.

 

De 10 finalistene 2017

  • Himmelspannet, ysteri i Hemsedal, Buskerud
  • Nøisom Bryggeri, mikrobryggeri i Fredrikstad, Østfold
  • Bamsrudlåven, isproduksjon i Mysen, Østfold
  • Den sorte havre, havredyrking, Våler, Østfold
  • Epleslang, eplemost, Holmlia, Oslo
  • North sea salt works, havsalt, Aukra utenfor Molde, Møre og Romsdal
  • Gårdsand, and og kylling, Re kommune i Vestfold,
  • Grøstadgris, svinekjøtt, Re kommune i Vestfold
  • Rørosmat, diverse lokalmatprodusenter fra Røros, Sør-Trøndelag
  • Vang gård, løk, kål, purre og gulrot, Toten, Oppland

 

Fakta om MENYs matskattstipend

Den største og viktigste lokalmatprisen i Norge. Etablert i 2015. Deles ut årlig. Deles ut til en lokalmatprodusent med unike kvalitetsprodukter – som med stipendet vil kunne tilby nye produkter, øke produksjonen eller realisere innovasjonsprosjekter.

Målet med prisen er å fremme norsk lokalmat til glede både for kundene og for små og store aktive produsenter over hele landet. 10 finalekandidater plukkes i april/mai ut av MENY-Lauget (MENYs egne matspesialister og kokker). I slutten av juni, basert på kandidatenes fremtidsplaner, går seks kandidater videre til superfinale. Hovedvinneren får et stipend på kr. 500 000. I tillegg kan juryen dele ut mindre beløp til de fem resterende kandidatene ut fra en totalsum på 250 00 kroner. Juryen, som kårer vinneren av MENYs matskattstipend, er bredt sammensatt av meningsbærere innen politikk, mat, dagligvare og landbruk.

Prisen deles ut i forbindelse med Matstreif i Oslo 22. september.

I 2015 gikk prisen til Prima Jæren for deres arbeid med å heve kvaliteten på norsk rødt kjøtt. I 2016 gikk prisen til Skjærgaarden Gartneri til etableringsstøtte av et biokullanlegg for jordforbedring.

 

Fakta om lokalmat i Norge

Lokalmat er trendy. Siden 2010 har lokalmat hatt en årlig vekst på i snitt 24%. I 2016 hadde dagligvarebransjen en vekst på 3,1%, mens lokalmat vokste med hele 8,8%. Mens kunden tidligere var opptatt av lokalmat mer som en nisje, er trenden at kunden nå i stadig større grad er genuint opptatt av hva de spiser, hvor maten kommer fra, kortreist mat, dyrevelferd, ren og ærlig mat, transparens i hele verdikjeden og historien bak råvaren. Mye lokalmat treffer på mange av disse trendene. MENY er den desidert største aktøren av lokalmat i Norge med en andel på 17%.

 

Fakta om MENYs lokalmatsatsing

MENYs egne mateksperter i MENY-Lauget har reist land og strand rundt og funnet unike, lokale matskatter. Det har resultert i at MENY i dag samarbeider med 450 lokalmatprodusenter, og tilbyr over 2300 lokalmatprodukter. Ingen annen dagligvareaktør er i nærheten av å ha et så stort utvalg av lokalmat. Veksten i salget av lokalmat var i MENY i 2016 på 6,1%. Produktene merkes i MENY-butikkene som «Matskatter» og med geografisk opphav. Eksempelvis «Matskatter fra Buskerud» MENY brenner for lokalmat og er derfor hele tiden på jakt etter nye matskatter å tilby sine kunder, samtidig som butikkjeden søker å bli best mulig med sine eksisterende samarbeidspartnere innen lokalmat. MENYs overordnede mål er å endre folks matvaner, og lokalmatprodusentene er helt essensielle bidragsytere for å øke utvalget og kvaliteten i norsk dagligvare.