Jubileumsprodukt Rakfisk fra Stensaas 21. oktober 2019 – Posted in: Oppskrifter – Tags: , , ,

Raking av fisk

Sjølve begrepet rakfisk kan spores tilbake til 1348, men tradisjonen med denne konserveringsmetoden er langt eldre. Tørking, salting og fermentering er blant de eldste metodene for konservering av mat, og de regnes for å kunne være så gamle som 5000 år.

Til rakfisk har man tradisjonelt brukt både ørret, røye, sik og sild, men i dag er det i hovedsak ørret og røye som benyttes. I tillegg til å være kjent i Norge er rakfisken også kjent i Sverige, Island, Russland, Japan, Kina og Sørøst-Asia.

Raking av fisk er en konserveringsmetode som  baserer seg på en gjæringsprosess kalt fermentering. prosessen settes i gang helt naturlig etter slakting av fisken. Forenklet kan man si at enzymene setter i gang spalting av fiskeproteinmolekyler, mens melkesyrebakteriene omdanner karbohydrater til syrer.

Fermentering fører til høyere næringsinnhold, endret smak, økt holdbarhet og gjør fisken lettere å fordøye. Sjølve prosessen foregår omtrent slik; fisken vaskes grundig etter slakting før den saltes og legges lagvis med buken opp i et spann. Deretter dekkes fisken med saltlake før den settes til modning.

 

Rakfisk fra Stensaas

Fra Stensaas får du både rakfisk av ørret filet og av ørret hel fisk. Begge er lagt på Stensaasen tradisjonelle oppskrift for raking av fisk. Produktene fås kjøpt hos butikker i Midt-Norge, samt utvalgte Mega og Meny i og rundt Oslo.

 

Oppskrift på en vellykket rakfiskaften

  • Rakfisk fra
  • Mandelpotet
  • Flatbrød
  • Røros smør og Rørosrømme
  • Noe godt i glasset

Vel bekomne!