Jubileumsprodukt Spell-Ola pølse med reinsdyrkjøtt 16. september 2019 – Posted in: Nyheter – Tags: , , , , ,

I år fyller Rørosmat 20 år! I den forbindelse løfter vi frem et utvalg av våre produkter. Denne måneden løfter vi frem Spell-Ola pølse med reinsdyrkjøtt fra Rørosrein. Under kan dere lese mer om spekepølsen, Rørosrein og samisk reindrift i Røros-traktene.

 

Spell Ola pølse med Reinsdyrkjøtt

Spell Ola pølse av rein er Rørosreins mest populære spekepølse. Spekepølsa er basert på ei gammel oppskrift fra gården Kvernengan på Røros og inneholder hele 90% reinsdyrkjøtt. I pølsa tilsettes malt og humle fra produksjonen av øl som foregår på Røros Bryggeri.

Reinsdyrkjøtt er sunnere enn kjøtt fra storfe og gris. Det er ikke bare på grunn av det lave, sunne fettinnholdet. Reinsdyrkjøtt har også et langt høyere innhold av vitaminer og mineraler.

Helsefortrinnene med reinsdyrkjøtt henger sammen med at reinsdyr store deler av året er ute på milelange beiter, får mye fysisk aktivitet og spiser lav, lyng, urter og bær, som er proppfulle av antioksidanter.

Den antioksidantrike næringen fører dessuten til at kjøttet har mye lengre holdbarhet ved fryselagring enn husdyrkjøtt.

 

En rekke utmerkelser

Rørosrein har fått en rekke priser og utmerkelser for kvaliteten på sitt kjøtt og sine produkter. En av disse var:

Årets kjøtt i Det norske måltid
Det Norske Måltid 2013

Årets kjøtt 2013 ble vurdert etter smak og regional tilknytning, der smak ble lagt mest vekt på. Juryen sier dette om produktet:

«En delikat råvare som har den karakteristiske smaken som forventes. Råvaren er mør, har rene smaker og fremstår som ekte og ærlig. Helhetlig oppleves råvaren som ett lite stykke Norge med smak av fjell og vidde. Årets vinner har lang tradisjon med å ta vare på hele dyret og videreføre tradisjoner.»

Reinsdyrkjøtt fra Røros

Vi vet ikke med sikkerhet når man begynte å temme reinen. Ved Vivallen i Sverige, ikke langt fra Funäsdalen 80 km øst for Røros, er det funnet rester etter bo- og gravplasser fra 800 – 1.000 e.kr.

Fra kilder vet man det var samer som hadde forholdsvis store reinflokker i Røros-traktene på 1500-tallet. Samene gikk over fra å være et jakt-og fangstfolk til å temme rein, der reinmelk også var viktig sammen med salg av kjøtt og skinn.

Du kan lese mer om samisk historie og reindrift her.

Rørosrein Foto: Tom Gustavsen

Spell Ola pølse med reinsdyrkjøtt

Reinsdyrspekepølsa fra Rørosrein får du kjøpt hos butikker i Røros-traktene, utvalgte Coop Mega, Obs og Meny i Midt-Norge, utvalgte Meny i og rundt Oslo, samt hos en rekke spesial/delikatessebutikker i hele Norge.

Finner du ikke pølsen i din nærmeste butikk? Fortvil ikke – spør gjerne etter produktet, så kanskje din lokale kjøpmann tar det inn.