Tjukkmjølka fra Rørosmeieriet har fått virus 10. november 2016 – Posted in: Nyheter – Tags: ,

Rørosmeieriet har utfordringer med sin unike tettekultur og får ikke produsert Økologisk Tjukkmjølk fra Røros før tidligst i slutten av november. Det er nå påvist at tettekulturen – enkelt forklart – er angrepet av et virus.

Tjukkmjølk lages av økologisk mjølk fra Røros-traktene og med Rørosmeieriets unike tettekultur, som stammer fra tettegrasplanten. Rørosmeieriet ba i slutten av oktober personer som har egen tettekultur om å ta kontakt. De ba også privatpersoner som hadde tjukkmjølk med holdbarhetsdato september 2016 – eller tidligere – om å ta kontakt.

 

Overveldende med over 300 henvendelser

Siden Rørosmeieriet søkte publikum om hjelp til å løse problemene for 2 uker siden, så har de fått over 300 henvendelser fra fjern og nær. De fleste tilbød utgåtte kartonger, andre hadde podet tjukkmjølk ut i fra Rørosmeieriets tjukkmjølk og noen få hadde egne tettekulturer.

-Det var rett og slett en helt overveldende respons!  Vi gjorde forsøk med cirka 20 utgåtte kartonger og et par tettekulturer. Vi har også hatt mange interessante og faglige diskusjoner, forteller meieribestyrer Trond V. Lund.

-Det er mange hos oss som har jobbet mye for å løse dette. Da er det utrolig motiverende å kjenne det enorme engasjementet for tjukkmjølka som alle disse henvendelsene forteller om, sier Lund.

Vekket gammel tjukkmjølk til live

På NMUB på Ås så har de vekket en 30 år gammel tettekultur til live, og fra Tine FOU i Stavanger har Rørosmeieriet fått tilbake sin tjukkmjølksreserve som ble frosset ned i 1995. Begge disse er brukt i testing de siste ukene.

Prøvetaking på Rørosmeieriet
Prøvetaking på Rørosmeieriet

Virusangrep

-Vi har fått stadfestet at tettekulturen – enkelt forklart – er angrepet av et virus, et bakteriofag, forteller Lund. – Vi får mer detaljerte analyser om en drøy uke, men jobber i mellom tiden på spreng med tiltak vi håper skal ha effekt, sier han.

Produksjonen av Syrnet Mjølk med Kjernemjølk og Røros Yoghurt Naturell fortsetter som normalt til tross for problemene.

 

Om Rørosmeieriet

Rørosmeieriet as ble stiftet 5. januar 2001 for å videreføre drift i anlegget til tidligere TINE Midt-Norge på Røros. Selskapet er eid av Økomat Røros BA, Stratell AS, Sandkjernan Utbygging, tidligere og nåværende ansatte og styremedlemmer, Tine og Investron AS. Rørosmeieriet tilbyr økologisk mat av høy kvalitet gjennom industrialisert håndverksproduksjon, med utspring i rike mattradisjoner og gode råvarer fra Røros-traktene. Produktene har bred nasjonal distribusjon gjennom bla. ASKO, Norgesgruppen, Coop, Rørosmat og Eugen Johansen.