Fjellblå på havrekjeks med vaniljetrukken pære og ølsirup 15. november 2016 – Posted in: Oppskrifter – Tags: Eggen Gardsysteri, Fjellblå, fredagskos, helgekos, helgesnadder, snacks
Fjellblå er vår favoritt blåmuggost! Den er myk og rund i smaken og er ypperlig selskap til fredagskosen. Ostefat er ofte en klassikker, men hva med en liten vri? Fjellblå på hjemmelaget havrekjeks med vaniljetrukken pære og ølsirup gir i alle fall oss vann i munnen.
Ost
100 g blåmuggost, som f. eks. Fjellblå fra Eggen Gardsysteri
Havrekjeks
- 2½ dl havregryn
- 1 dl H-Mjølk fra Rørosmeieriet
- 1 dl hvetemel
- 25 g Røros smør mild
- ¼ ts salt
- ½ ts sukker
- 1 ts bakepulver
Hell melk over havregrynene og la dem trekke i ca. 15 min. Smelt smøret og bland alle ingrediensene til en deig. Kjevle ut deigen til ca. 3 mm tykk og stikk ut runde kjeks med et glass. Legg kjeksene på et stekebrett med bakepapir og stek i ca. 15 minutter på 200˚C til de er lysebrune.
Fjellblå fra Eggen Gardsysteri
Ostene til Eggen Gardsysteri er ystet på melk fra egen gård og nabogårder i Vingelen. Fjellbygda og nasjonalparklandsbyen Vingelen er kanskje en av de vakreste hemmelighetene i Norge. De grønne fjellene kombinert med solsvidde, staselige tømmerhus gjør Vingelen spesiell.
I fjellet inn mot Forollhogna nasjonalpark deler kyr og sau de frodige beiteområdene med Norges største villreinbukker.
Vaniljetrukket pære
- 1 pære
- 1 vaniljestang
- 500 g sukker
- 5 dl vann ølsirup (1)
Skrell pæren og del den i 4 biter. Ta ut kjernen. Kok opp sukkerlake, del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha frøene og stangen i sukkerlaken. Når sukkerlaken er kokt tas kjelen av platen. Tilsett pærene. La stå og trekke i 10-15 minutter. Legg opp pære på et fat sammen med ost og havrekjeks. Hell over litt ølsirup i en tynn stråle.
Ølsirup
- 1 flaske godt øl (pale ale, mørkt øl, bayerøl)
- 3 ss hvitt sukker
- 2 ss brunt sukker
Ølet kokes inn til halv mengde. Tilsett sukker, kok til en sirupskonsistens og avkjøl.