Grovt byggbrød fra Røros-traktene 27. november 2017 – Posted in: Oppskrifter – Tags: , , , , ,

Bygg betyr «det som dyrkes» og er trolig verdens eldste kulturplante, og inngår ofte i samlebetegnelsen «urkorn». Bygg er det kornslaget som er rikest på jern og antioksidanter. Det høye innholdet av beta-glukan, vitamin E og folat gjør bygg svært hjertevennlig.

Grovt byggbrød gir en god start på dagen, og egner seg perfkt som næringsrik matpakke og som tilbehør til lettere middagsretter. Vi bruker bygg fra Dyrk Mølle i Røros-traktene. Her dyrkes bygget på 500 moh og mjølet har høy utmalingsgrad – noe som gjør at det inneholder mye fiber og næringsstoffer.

Fordeig

  • 700 g sammalt byggmjøl fra Dyrk Mølle
  • 7 dl vann
  • 2 ts salt
  • 1 1/2 dl solsikkekjerner
  • 1 1/2 dl gresskarkjerner
  • 1 dl linfrø

 

Hoveddeig

  • 250 g sikta hvetemjøl
  • 1 1/2 dl vann
  • 1 pk tørrgjær
  • 2-3 ss mørk sirup
Sammalt byggmjøl

Fordeig

Bland alt det tørre med vann. La det svelle natta over.

 

Hoveddeig

Ha hvetemjøl og sirup i en bolle. Tilsett lunkent vann, gjær og fordeig. elt deigen godt – den skal være klissete. hev i 1 time. Del deigen i to like emner og legg dem i to smurte former. trykk deigen ned i formene og hev i ytterligere 30-45 minutter, til brødene fyller formene. Stek på nederste rille ved 225 grader i 45-55 minutter. Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist.