Raking av fisk – en gammel tradisjon 16. september 2015 – Posted in: Oppskrifter

Sjølve begrepet rakfisk kan spores tilbake til 1348, men tradisjonen med denne konserveringsmetoden er langt eldre. Tørking, salting og fermentering er blant de eldste metodene for konservering av mat, og de regnes for å kunne være så gamle som 5000 år.

Til rakfisk har man tradisjonelt brukt både ørret, røye, sik og sild, men i dag er det i hovedsak ørret og røye som benyttes. I tillegg til å være kjent i Norge er rakfisken også kjent i Sverige, Island, Russland, Japan, Kina og Sørøst-Asia.

Raking av fisk er en konserveringsmetode som  baserer seg på en gjæringsprosess kalt fermentering. prosessen settes i gang helt naturlig etter slakting av fisken. Forenklet kan man si at enzymene setter i gang spalting av fiskeproteinmolekyler, mens melkesyrebakteriene omdanner karbohydrater til syrer.

Fermentering fører til høyere næringsinnhold, endret smak, økt holdbarhet og gjør fisken lettere å fordøye. Sjølve prosessen foregår omtrent slik; fisken vaskes grundig etter slakting før den saltes og legges lagvis med buken opp i et spann. Deretter dekkes fisken med saltlake før den settes til modning.

Oppskrift på en vellykket rakfiskaften:

  • Rakfisk fra Pinstifisk eller Stensaas
  • Mandelpotet fra Auma Mandel
  • Flatbrød fra Rørosbaker`n eller Kvikne Hjemmebakeri
  • Røros smør og Rørosrømme fra Rørosmeieriet
  • Noe godt i glasset

Vel bekomme!