Røroskål 20. januar 2014 – Posted in: Oppskrifter – Tags: byggryn, erter, flatbrød, grønnsaker, kål, kålrot, kjøtt, kjøttpølse, lammerull, mandelpotet, okserull, sideflesk
Denne kjøttretten finnes det ulike varianter av i regionen vår. På Røros kokes de ulike kjøttslagene sammen i én kjel. Opp til sju forskjellige typer kjøtt kan brukes, og i denne oppskrifta finner du noen forslag. Røroskålen spises sammen med ei kraftig suppe. Dette er typisk vintermat, og i deler av regionen var det ofte brukt som mat på julaften.
8 porsjoner
Ingredienser
- 400 g lammerull
- 400 g okserull
- 400 lettsalta sideflesk
- 400 g grov kjøttpølse
- 400 g fersk kjøtt
- 400 g pinnekjøtt eller salt kjøtt
- 2 kg mandelpotet
- 2 kg kålrot
Suppe
- 2 liter kraft, gjerne fra lam, og fra okserullene
- 250 g gule erter
- 250 g hele byggryn
- salt
- flatbrød
Legg erter og byggryn i bløt hver for seg natta over. Kok alle de ulike kjøttsortene sammen til de er møre. Del kjøttet opp i porsjonsbiter. Kjøttet kan med fordel ordnes i forveien. Da legger du kjøttet i ei langpanne, har litt kraft oppi, legger aluminiumsfolie over og setter langpanna i ovnen. Slå vannet av ertene. Kok erter og byggryn i krafta i ca. 1 time til de er møre. Smak til med salt hvis det trengs.
Server røroskålen og suppa med kokt mandelpotet og kokt kålrot i skiver.
Ulike typer kjøtt til røroskål produseres av Røroskjøtt, Røros Slakteri, Stensaass Reinsdyrslakteri, Hognamat, Vingelen Kjøtt og Tydalskjøtt.