Spennende fingermat – fritert sik fra Røros-traktene 8. november 2016 – Posted in: Oppskrifter – Tags: femundfisk, fritert sik, rørosmajones, Sik, snacks, Spell-Ola, tartarsaus
Sik – kvalitet fra vann til bord
Røros-traktene er kjent for sine fantastiske fiskemuligheter og sik er en av de fiskene som fortjener en plass på matbordet. Helt siden veidefolket levde i våre områder har befolkningen vært avhengige av fisken for å overleve.
Siken fra Femundfisk hentes opp fra våre sjøer som inneholder rent, kaldt vann. sammen med bærekraftig forvaltning gir dette sunn og frisk sik.
Sik tilhører laksefamilien og er et funn for alle fiskeelskere. Fast og fin kan den brukes til å trylle frem utallige retter og det kvite kjøttet har en mild og frisk smak.
Fritert sik med tartarsaus
Fisk
- 4 renskårne sikfileter, eller annen hvit fisk som torsk, sei, eller lignende
- 225 g hvetemel
- 1 flaske pilsner eller lager, som f. eks. Spell-Ola
- 1 egg
- salt og nykvernet hvit pepper
- 2 dl rapsolje eller solsikkeolje til frityrsteking
Varm opp oljen i en tykkbunnet kjele til ca. 180˚C. Ta en stekeprøve med en bit brød. Vend fisken i hvetemel. Pisk sammen resten av hvetemelet med egget, og spe med ølet. Vend fisken i røren og stek den gyllen i den varme oljen. Legg den på husholdningspapir slik at den får renne av seg.
Tartarsaus
- 2 dl Rørosmajones
- 1 ss sitronsaft
- 2 ts sennepspulver
- 2 ss finkuttet kapers
- 2 ss finkuttet sylteagurk
- 1 stk finkuttet sjalottløk
- 2 ts finkuttet persille
- 1 ts finkuttet dill
- salt og nykvernet hvit pepper
Miks sammen majones med de andre råvarene og smak til med salt og pepper.
Server den frityrstekte siken med tartarsausen, frisk sitron i skiver og en god salat. Retten kan også serveres som hovedrett sammen med frityrstekte poteter.
Rørosmajones – med ekstra mye eggeplommer fra Galåvolden Gård
Har du en gang laget din egen majones, er det vanskelig å gå tilbake til vanlig butikkmajones. Så for å gjøre livet litt enklere for deg som er glad i god majones, har Smaken av Røros laget en ekte hjemmelaget majones som smaker slik majones skal smake. Eggene kommer fra frittgående høner på Galåvolden Gård rett borte i lia, og hemmeligheten er litt ekstra mye av det som er godt. Ekstra mye gule og smakfulle eggeplommer og mye ekstra omtanke.