Lavtemperaturbakt Røroslam med dillsaus og ferske mandelpoteter 15. september 2017 – Posted in: Oppskrifter – Tags: , , , , , ,

  • Høsten er over oss og dagene blir kortere og mørkere. Med det kommer behovet for varme og kos med god mat i trivelig selskap. Tilbring helgen med de du er glade i og nyt sesongens nydelige råvarer med godt tilbehør. En av våre favoritter en Røroslam.

Middag til 4 personer

 

Stek

  • 800 g surret lammelår, utbeinet
  • 20 g smør
  • 10 g sitrontimian
  • 10 g rosmarin
  • 20 g salt
  • svart pepper, nykvernet

1 krympepose eller plastfolie, som tåler varme

 

Saus

  • 3 dl lammekraft, fra stekingen
  • 200 g dill, finskåret
  • 1 dl fløte
  • 4 cl eplesidereddik
  • 10 g demerarasukker
  • salt og svart pepper, nykvernet
  • litt maisstivelse, utrørt i vann til jevning

 

Sopp og potet

  • 100 g spiss-/toppmorkler, ferske
  • 1 sjalottløk, finskåret
  • litt smør
  • salt og svart pepper, nykvernet

600 g mandelpotet, skrubbet og vasket

salt og vann, til koking

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Vi velger lammelår fra Røroskjøtt til vår middag.

Røroskjøtt er en liten aktør med et stort hjerte.
De kjenner bonden, kua og oksen og vet hvor lammene beiter. Kjærligheten til Rørostraktene og til faget gjør at det smaker litt ekstra.

Mandelpoteten høstes også i disse dager i vår region. Poteten er rik og god på smak. For å få til dette er det viktig med optimale dyrknings -og lagrings forhold. Dette gjør vi vårt ytterste for å få til ved å ha jevnlig vekstskifte, noe som gir mandelpoteten den riktige gulfargen, og gjennom å bruke ny statskontrollert settepotet hvert år. Dette for å hindre sykdom og virus. I tillegg har vi optimale klima og vekstforhold for mandelpoteten her i Røros-traktene. Det er langsom vekst i steinfri, lett jord. Dette er med på å gi poteten den karakteristiske smaken og den melne konsistensen.

I Rørosmat har vi to dyktige mandelpotetprodusenter – Nordre Bolstad og Auma Mandel

Nordre Bolstad Foto: Tom Gustavsen

Gni inn kjøttet med salt, timian og pepper. Legg i en krympepose og blansjer den. Hvis du ikke har krympepose, så kan du rulle kjøttet hardt inn i plastfolie.

Legg kjøttet i en kjele med vann. Hold vannet på ca 65–70 ˚C og la det trekke i 5 timer.

Ta ut kjøttet, og stek det i smør til det får en gyllen farge. Spar kraften som ligger i posen.

Kok opp kraften med fløte og eventuelt litt vann om det ble for lite kraft. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper. Jevn sausen med litt maisstivelse. Tilsett dill ved servering.

Brun smøret i en stekepanne til det er gyllent. Stek løk og sopp sprø, og smak til med salt og  pepper.

Kok mandelpotet mør i vann med salt. Hel av vannet, og la potetene dampe av seg før  servering.

Skjær opp steken, dekk den med dillsaus, og server med nypotet, kantarell og eventuelt smørkokte rotgrønnsaker.

 

God helg 🙂