Urtestekt reinsdyrplomme med viltsaus 20. januar 2014 – Posted in: Oppskrifter – Tags: kjøtt, krydder, pepper, reinsdyrplomme, rosmarin, salt, smør, timian, tyttebær
Rørosområdet har vært, og er fremdeles sørsamisk område. Her finner vi spor etter gamle bosettinger og fangstgraver, samtidig som flere småsamfunn har sør-samisk i grunnskolen, som i Brekken og i Elgå øst for Femunden. Reinskjøtt er derfor et viktig element i både tradisjonell og ny rørosmat.
4 porsjoner
120 minutter
Ingredienser
- 800 g reinsdyrplomme fra Rørosrein eller Stensaas
- salt
- pepper
- timian
- rosmarin
- viltbein
- vann
- grønnsaker
- krydder
- salt
- pepper
- Røros smør
- hvetemjøl
- skjørost
- matfløte
- tyttebær
Brun reinsdyrplommen på høy varme i stekepanna. Krydre med salt, pepper, timian og rosmarin. Kjøttet legges i langpanne og stekes på 120 grader i ovnen. Bruk steketermometer og stek til kjernetemperaturen er 60–65 grader.
Kok kraft av viltbein, vann, grønnsaker, krydder, salt og pepper. Lag brun jevning av 50 g smør og 50 g mjøl per liter kraft. Spe med kraften, ha i skjørost og la dette koke inn. Ha i litt fløte før servering og smak til med salt og pepper. Litt tyttebær gir en god og rund smak på sausen.
Server reinsdyrplommen med viltsaus, mandelpoteter og wokede grønnsaker.