Urtestekt reinsdyrplomme med viltsaus 20. januar 2014 – Posted in: Oppskrifter – Tags: , , , , , , , ,

Rørosområdet har vært, og er fremdeles sørsamisk område. Her finner vi spor etter gamle bosettinger og fangstgraver, samtidig som flere småsamfunn har sør-samisk i grunnskolen, som i Brekken og i Elgå øst for Femunden. Reinskjøtt er derfor et viktig element i både tradisjonell og ny rørosmat.

4 porsjoner
120 minutter

Ingredienser

  • 800 g reinsdyrplomme fra Rørosrein eller Stensaas
  • salt
  • pepper
  • timian
  • rosmarin
  • viltbein
  • vann
  • grønnsaker
  • krydder
  • salt
  • pepper
  • Røros smør
  • hvetemjøl
  • skjørost
  • matfløte
  • tyttebær

Brun reinsdyrplommen på høy varme i stekepanna. Krydre med salt, pepper, timian og rosmarin. Kjøttet legges i langpanne og stekes på 120 grader i ovnen. Bruk steketermometer og stek til kjernetemperaturen er 60–65 grader.

Kok kraft av viltbein, vann, grønnsaker, krydder, salt og pepper. Lag brun jevning av 50 g smør og 50 g mjøl per liter kraft. Spe med kraften, ha i skjørost og la dette koke inn. Ha i litt fløte før servering og smak til med salt og pepper. Litt tyttebær gir en god og rund smak på sausen.

Server reinsdyrplommen med viltsaus, mandelpoteter og wokede grønnsaker.